Voedingsbeleid

Algemeen

Bij Kindcentrum ‘t Zunneke vinden wij gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk. Gezonde en gevarieerde voeding draagt bij aan de ontwikkeling en het welzijn van het kind.
Jong geleerd is oud gedaan en dat geldt zeker voor een gezonde leefstijl. Het is makkelijker om jong een gezonde leefstijl aan te leren, dan op latere leeftijd een ongezonde leefstijl af te leren. Er is dus een grote rol weggelegd voor ons als Kindcentrum.

Vaste en rustige eetmomenten

Wij hanteren vaste eettijden. Dit zorgt voor ritme en dat levert de kinderen rust op. We eten samen aan tafel, zowel tussen de middag als bij de tussendoor momenten. Dit is gezellig en het zorgt voor duidelijke eetmomenten. We nemen rustig de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld aan tafel. Ze begeleiden bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie. Onze pedagogisch medewerkers bepalen wanneer het kind eet (in overleg met ouders), het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbod hoeveel het eet. Wij dringen geen eten op, maar stimuleren de kinderen wel om alles te proeven.

Allergieën en individuele afspraken

Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde geloofsovertuiging.

Traktaties en feestje

Een verjaardag betekent feest en bij zo’n verjaardag komt vaak een traktatie kijken. Er kan zowel een niet-eetbare traktatie als een eetbare traktatie aangeboden worden. Onze voorkeur gaat uit naar een zo gezond mogelijke traktatie. Op internet staan veel ideeën. We begrijpen ook dat een verjaardag een feestje is, dus dat er best iets van afgeweken mag worden. Ouders kunnen ook de leidsters raadplegen voor advies.